Παιγνιοθεραπεία

«Το παιχνίδι είναι για το παιδί ό,τι η ομιλία για τον ενήλικα», Landreth & Bratton (1999)

Η παιγνιοθεραπεία είναι μία θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί ως κύριο μέσο το παιχνίδι και τις δημιουργικές τέχνες. Βασίζεται κυρίως στις αρχές της προσωποκεντρικής θεωρίας του C. Rogers και της V. Axline, κάθως και στη θεωρία του δεσμού και σε ευρήματα από το χώρο της νευροβιολογίας. Χρησιμοποιεί κυρίως μη-κατευθυντικές, αλλά συμπεριλαμβάνει και κατευθυντικές διαδικασίες, όταν χρειάζεται. Δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να «παίξουν» τα συναισθήματα και τα προβλήματά τους, όταν δε θέλουν να μιλήσουν για αυτά, μέσα σε ένα ασφαλές, θεραπευτικό πλαίσιο, χρησιμοποιώντας τον φυσικό τρόπο έκφρασής τους- το παιχνίδι. Χάρη στη χρήση συμβολισμών και μεταφορών, δουλεύει τόσο σε συνειδητό όσο και σε ασυνείδητο επίπεδο, επιτρέποντας στα παιδιά να εκφράσουν εσωτερικές εντάσεις και συσσωρευμένα συναισθήματα, που αν ειπωθούν με λόγια μπορεί να είναι αφόρητα. Βοηθά ακόμη τα παιδιά να κατανοήσουν σε βάθος τις εμπειρίες, τις συμπεριφορές και τον συναισθηματικό τους κόσμο, να επεξεργαστούν και να “τακτοποιήσουν” ζητήματα που τα απασχολούν. Τέλος, τους δίνει την ευκαιρία να ενδυναμωθούν ψυχικά, καθώς ανακαλύπτουν τις δυνάμεις τους.

Ψυχοθεραπεία Εφήβων

Η εφηβεία αποτελεί ένα αναπτυξιακό στάδιο έντονων σωματικών και ψυχικών αλλαγών, καθώς και προκλήσεων. Στην ηλικία αυτή, τα άτομα δομούν την ταυτότητά τους, αυτονομούνται σταδιακά, και καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τους. Οι σχέσεις με τους συνομηλίκους αποκτούν βαρύνουσα σημασία, ενώ παράλληλα δημιουργούνται και οι πρώτες ερωτικές σχέσεις. Για να επιτευχθεί μία ομαλή μετάβαση στην ενήλικη ζωή, είναι σημαντικό ο/η έφηβος/η να κατακτήσει μία θετική εικόνα εαυτού, να θέσει ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, ώστε να είναι λειτουργικές, καθώς και να ορίσει ρεαλιστικούς επαγγελματικούς στόχους. Η ατομική ψυχοθεραπεία αποτελεί μέσο προκειμένου ο/η έφηβος/η να διευκολυνθεί και να υποστηριχθεί στην επίτευξη των ανωτέρω στόχων, που είναι καίριοι για την ομαλή εξέλιξη κάθε ανθρώπου.

Συμβουλευτική Γονέων

Ο γονεϊκός ρόλος έχει αυξημένες απαιτήσεις, σύνθετα και δύσκολα χαρακτηριστικά. Μέσα στην κάθε οικογένεια μπορεί να προκύψουν ζητήματα και προβληματισμοί που αφορούν τη διαχείριση και την ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Η συμβουλευτική γονέων είναι μια διαδικασία όπου οι γονείς μπορούν να στηριχτούν ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικά το παιδί τους στην πορεία ανάπτυξης και ωρίμανσής του. Να εκφράσουν μέσα στα πλαίσια της συμβουλευτικής ό,τι τους απασχολεί σχετικά με τη λειτουργία των οικογενειακών σχέσεων αλλά και τη σχέση τους με το παιδί. Μέσα από αυτήν την ενεργητική διαδικασία οι γονείς θα εμπλουτιστούν με ένα ρεπερτόριο τρόπων και επικοινωνιακών δεξιοτήτων ώστε να καθοδηγήσουν το παιδί τους να επιλύει επικοδομητικά τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις, βελτιώνοντας την επικοινωνία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον και χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης και αποδοχής. Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε οικογένειας, η συμβουλευτική μπορεί να λειτουργήσει συνδυάστικά με τη θεραπεία παιδιών/εφήβων ή μεμονωμένα. Θέματα που συχνά αναφέρονται είναι:

  • αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση (διαζύγιο, πένθος, ερχομός νέου μέλους, μετακόμιση),
  • δυσκολίες συμπεριφοράς (σπίτι / σχολείο),
  • συναισθηματικές δυσκολίες των παιδιών αλλά και των γονέων σε σχέση με το ρόλο τους,
  • σχέση μεταξύ αδερφών,
  • ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη (πάνα, πιπίλα, αποθηλασμός), – οριοθέτηση,
  • αυτισμός, ΔΕΠ-Υ κα.

Θεραπεία Ενηλίκων

Η ψυχοθεραπεία είναι ένας ασφαλής τόπος όπου μπορούμε να βρούμε τα στηρίγματά μας για να συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Το άγχος, η πίεση, ο πόνος, η μοναξιά, ο φόβος είναι συναισθήματα που μας δυσκολεύουν. Μέσα από την ψυχοθεραπεία ανοίγει ένα μονοπάτι ώστε να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τα δυσφορικά συναισθήματα που μας ταλαιπωρούν, να νοηματοδοτήσουμε με τρόπο διαφορετικό τις εμπειρίες μας, να φροντίσουμε και να περιποιηθούμε τα τραύματά μας. Να μάθουμε να διαχειριζόμαστε παλιές και νέες καταστάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για εμάς. Η ψυχοθεραπεία δεν είναι όμως μόνο καταφύγιο αλλά και μια μορφή ταξιδιού. Μια πορεία προς αυτοπραγμάτωση και εξέλιξη όπου θα έρθουμε πιο κοντά με τα εσωτερικά μας κομμάτια και με τους γύρω μας, χτίζοντας σχέσεις οι οποίες θα ταιριάζουν και θα καλύπτουν τις δικές μας ανάγκες. Ενδυναμομένοι θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Βασικά στοιχεία της θεραπευτικής σχέσης και διαδικασίας αποτελούν η εμπιστοσύνη, η αποδοχή, η κατανόηση και η εχεμύθεια, ώστε κάθε προσωπική ιστορία να μπορεί να ξετυλιχθεί με σεβασμό και φροντίδα.

Υπηρεσίες με συμβολικό κόστος

Καθώς επιθυμούμε οι υπηρεσίες του γραφείου μας να είναι προσβάσιμες σε όλους, κάθε Δευτέρα, από τις 15:00 έως τις 20:00, παρέχονται με συμβολικό κόστος για ορισμένο αριθμό συνεδριών.